17.11.2022

Usposabljanje za pravilno uporabo defibrilatorja

Ste vedeli, da v Slovenij približno pet ljudi vsak dan izgubi življenje zaradi zastoja srca?

Ste vedeli, da do zastoja srca ne pride le pri starejših ljudeh in ljudeh, ki imajo zdravstvene težave?

Edina rešitev v primeru zastoja srca je defibrilacija, postopek, s katerim z napravo AED (Automated External Defibrillator oziroma avtomatski zunanji defibrilator) skozi srce poženemo električni sunek, s katerim povrnemo delovanje srca nazaj v pravilni sinusni ritem. AED je torej prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku.

Ključnega pomena je čimprejšnje sproženje šoka, vsako minuto namreč možnost preživetja pade za približno 10 odstotkov, v povprečju po 10 minutah žal nastopi smrt.

Pravočasna defibrilacija lahko v večini primerov reši življenje in prizadetemu omogoči, da jo odnese brez trajnih posledic (poškodb možganov, invalidnosti itd.).

Ključna sta hiter odziv in tudi nekaj znanja za uporabo AED-naprave.

Ker se tega zavedamo tudi v ebm-pastu, smo že obstoječi napravi AED (v stavbi A) dodali še tri (v stavbah C, G in U) in s tem zagotovili, da bi bil čas morebitne potrebe po postopku defibrilacije čim hitrejši, s čim manjšo izgubo časa.

V ta namen smo za zaposlene ponovno organizirali predavanje glede uporabe defibrilatorja, ki ga je izvedel Davor Bilić iz podjetja Defib AED (tudi v ebm-papstu so nameščene naprave proizvajalca Defibtech).

Na predavanju, ki se ga je udeležilo 10 odstotkov vseh zaposlenih, smo se prepričali, da je uporaba defibrilatorja popolnoma varna in enostavna tudi za laike in da je panika ob morebitni potrebi za njegovo uporabo nepotrebna. Predstavljene so bile tudi ključne informacije temeljnega postopka oživljanja.