01.03.2022

Intervju z Joštom Rupnikom, generalnim direktorjem družbe ebm-papst Sombor

Zahvaljujoč sredstvom, ki sta jih zagotovila mesto Sombor in nekdanje ministrstvo brez resorja, pristojno za demografijo in prebivalstveno politiko, porodniški oddelek Splošne bolnišnice dr. Radivoja Simonovića v Somborju od januarja 2022 deluje v prenovljenih prostorih. Da bi bodočim mamicam in dojenčkom v prenovljenih prostorih zagotovili novo opremo in pohištvo, je urad župana Somborja sprožil pobudo in organiziral dobrodelno akcijo z imenom Za naše dojenčke, v okviru katere so podjetja iz Somborja in okolice pozvali, da pomagajo opremiti novo porodnišnico. Med podjetji, ki so prepoznala pomen te akcije zbiranja sredstev, je tudi ebm-papst d. o. o. Sombor. Ob tej priložnosti smo se z generalnim direktorjem, Joštom Rupnikom, pogovarjali o podpori, ki jo ebm-papst nudi tej in podobnim akcijam, ter o prihodnjih načrtih podružnice podjetja v Somborju.

Rupnik je povedal, da je družbena odgovornost zelo pomembna za ebm-papst in da se ni bilo težko odločiti za sodelovanje v dobrodelni akciji opremljanja porodniškega oddelka bolnišnice v Somborju.

»Tovrstna dejanja vidimo kot del družbene odgovornosti. Če podpiraš športni klub, je to dobro. Če podpiraš denimo športni klub, je to dobro. Če pa gre za zdravstvene namene, še posebej za porodnišnico, pa je resnično treba vlagati v to, saj vemo, da gredo sredstva v pravi namen. Zdravniki in zdravstveno osebje, ki delajo v bolnišnicah, resnično opravljajo plemenito delo, zato vedno podpiramo takšne akcije,« je dejal Rupnik.

Podjetje ebm-papst je s proizvodnjo v Somborju začelo leta 2016. Od takrat je podružnica znatno povečala svoje zmogljivosti in obseg proizvodnje, generalni direktor pa poudarja, da v prihodnjem obdobju načrtuje nadaljnje izboljšave.

»Pred šestimi leti smo 11. aprila odprli vrata s 16 zaposlenimi. Lani marca smo jih zaposlovali 85, danes pa jih je v podjetju več kot 240. Nekaj proizvodnje smo prenesli iz Nemčije, nekaj iz Slovenije in tako uspeli povečati obseg proizvodnje. V prihodnosti si prizadevamo, da bi izkoristili velik del stavbnega zemljišča, tako da bi lahko zgradili dodatne obrate, kjer ne bi izdelovali le delov za gospodinjske aparate, ki jih trenutno proizvajamo tukaj, temveč tudi komponente za druge izdelke, ki jih zdaj izdelujemo v svojih podružnicah v Nemčiji in na Madžarskem,« je dejal Rupnik.

V podjetju so zadovoljni s poslovanjem podružnice v Somborju ter sodelovanjem z lokalno samoupravo in lokalnimi podjetji. Poudarjajo, da ohranjajo visoke standarde, da bi zagotovili visoko kakovost svojih izdelkov.

»Zadovoljni smo, kako se stvari razvijajo, vendar je lahko vedno še bolje. Jasno je, da so standardi v podjetju ebm-papst zelo visoki, kar pomeni, da pri kakovosti izdelkov dosegamo najvišjo raven. Včasih moramo preseči tisto, kar v panogi šteje za standard, in naši zaposleni vedo, da včasih zahtevamo več, vendar imajo vedno priložnost, da svoje znanje razvijajo skupaj z nami. Odnos z družbo ebm-papst je dobra referenca tako za naše zaposlene kot za poslovne partnerje,« je poudaril generalni direktor Jošt Rupnik.